Snizhenie posobij

26. Oct, 11:02

Po4emu nikto ne boretsja s tem, 4to nam, 4estnim nalogoplatilshikam, snizhajut i roditelskie posobija i posobija po materinstvu i.t.d.? Za 4to? Ja v ozhidanii malisha.... PO4emu ja dolzhna nervni4atj, perezhivatj, dumatj kak vizhitj v LV, esli ja 4estno pla4u nalogi uzhe 12 let v etoj strane? 4to delatj?

anik55 anik55 01. Apr 2011, 14:40

Он идет в декрет. Это оформляется именно так на его работе. А мама после больничного выходит на работу, если работала.

01. Apr 2011, 14:30

v dekret v ljubom slu4ae idjet toljko mama, a posobie po uhodu za rebjenkom mozno oformitj na papu i rabotatj oficialjno on togda ne mozet.

anik55 anik55 01. Apr 2011, 12:42

theonly, сейчас если папа работает, то ничего получать не будет...Чтобы получал он надо тогда ему в декрет идти.

01. Apr 2011, 01:44

кто оформлял пособие на папу?
расскажите что для этого надо?
сейчас выплаты снизили до 70%?

27. Oct 2010, 22:43

Informēju:
Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" Pārejas noteikumu 5.punkts paredz, ka vecāku pabalsta aprēķina kārtība, kāda tā ir šobrīd, būs spēkā līdz 2010.gada 31.oktobrim. Par bērniem, kas dzims šā gada 1.novembrī vai vēlāk, pabalstu aprēķinās līdzīgi kā maternitātes pabalstu.
Saskaņā ar likumu "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" un likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", no 2010.gada 3.novembra stājas spēkā grozījumi likumdošanā, kas paredz:
· paternitātes pabalstus izmaksāt 80 procentu apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
· ieviest paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumu (griestus). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu - par vienu kalendāra dienu izmaksās 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu.

Izmaiņas attieksies uz tām personām, kam apdrošināšanas gadījums - bērniņa dzimšanas diena vai paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas diena - iestāsies 2010.gada 3.novembrī vai vēlāk.



Maternitātes pabalsts par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B pienākas māmiņai, ja viņa ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā). Ja grūtniecības atvaļinājums tiks piešķirts līdz šā gada 3.novembrim, tad pabalstu aprēķinās un izmaksās 100% apmērā no Jūsu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.
Ja pirmsdzemdību atvaļinājums tiks piešķirts šā gada novembrī, tad pabalsta aprēķina periods būs no 01.09.2009. - 31.08.2010.
Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā. Kopējo summu izdalīs ar visa perioda (12 mēnešu) kopējo kalendāro dienu skaitu un iegūto dienas vidējo kalendāra dienas iemaksu algu reizinās ar pirmsdzemdību atvaļinājuma kalendāro dienu skaitu un pēc dzemdībām ar šo aprēķināto dienas vidējo kalendāra dienas iemaksu algu reizinās arī pēcdzemdību atvaļinājuma dienu skaitu.
Jebkurā VSAA nodaļā maternitātes pabalsta piešķiršanai jāiesniedz:
· darba nespējas lapa B;
· iesniegums pabalsta piešķiršanai.
Darba nespējas lapā jābūt darba devēja apstiprinājumam par neierašanos darbā darbnespējas periodā, kas saistīts ar grūtniecību un dzemdībām. Papildu dokumenti no darba devēja nav nepieciešami.
Ja vēlēsieties lēmumu par pabalsta aprēķinu saņemt elektroniski, tad, iesniegumā par pabalsta piešķiršanu rakstiski (brīvā formā) jānorāda, ka vēlaties lēmumu saņemt uz norādīto e-pastu.


Pēc bērniņa dzimšanas pienākas:
Bērna piedzimšanas pabalsts, ko piešķir vienam no bērna vecākiem, sasniedzot bērna 8 dienu vecumu. Pabalsta apmērs ir 296 lati par katru bērnu. Par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 5.aprīlī vai vēlāk, bērna piedzimšanas pabalsts ir 296 lati bez piemaksas.
Dokumenti, kas ir jāiesniedz:
· jāuzrāda pase;
· jāaizpilda pabalsta pieprasījuma veidlapa;
· jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība.

Par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 3.maijā vai vēlāk, ģimenes valsts pabalstu nepiešķirs vecumā līdz vienam gadam. Līdz ar to iesniegumu ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai var iesniegt ne ātrāk kā vienu mēnesi pirms bērna viena gada vecuma sasniegšanas. Sākot ar 01.07.2009., pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts 8 latu apmērā par katru bērnu.


Paternitātes pabalsts, ko maksā bērna tēvam par 10 kalendārām dienām, ja bērna tēvs ir darba attiecībās. Atvaļinājumu, sakarā ar bērniņa piedzimšanu, piešķir darba devējs. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam. Pabalstu piešķir 80% apmērā no personas vidējās iemaksu algas. Pabalsta aprēķinam izmanto iemaksu algas (bruto algas) par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu. Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tie darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā.
Dokumenti, kas ir jāiesniedz:
· iesniegums pabalsta piešķiršanai;
· darba devēja apstiprinājums par atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu;
· bērna dzimšanas apliecība, kurā ir ieraksts par bērniņa tēvu.
Pieprasot pabalstu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.


Vecāku pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kurš, pabalsta piešķiršanas dienā, ir nodarbināta persona (darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona). Pabalsta apmērs ir 70% no personas mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas), bet ne mazāk par Ls 63, - līdz bērna viena gada vecumam. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestāsies apdrošināšanas gadījums (bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanas diena).
Piemēram, ja bērniņš gaidāms 2011. gada janvārī un pieņemot, ka pēcdzemdību atvaļinājums būs 56 dienas, tad bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanas mēnesis varētu būt marts. Tad pabalsta aprēķina periods būs no 01.01.2010. - 31.12.2010.
Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods "B"). Tas nozīmē, ka aprēķinu veiks tikai no darba devēja uzrādītajām iemaksām par faktiski nostrādāto periodu.
Pabalstu piešķir, līdzko beidzas apmaksātais pēcdzemdību atvaļinājums. Par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 3.maijā vai vēlāk, vecāku pabalstu izmaksā tikai tiem darba ņēmējiem, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātie.
Sakarā ar minētajām izmaiņām likumdošanā, vēršu uzmanību uz to, ka, pieņemot iesniegumu vecāku pabalsta piešķiršanai, inspektors lūgs iesniegumā sadaļā 2.Ziņas par darbu norādīt datumu, no kura darba devējs ir piešķīris/piešķirs bērna kopšanas atvaļinājumu. Inspektors pārbaudīs datu bāzē, vai ir saņemta informācija no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par personas atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja šī informācija vēl nebūs saņemta, tad pabalsts tiks piešķirts tikai tad, kad no VID būs saņemta informācija par piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu, bet ne vēlāk kā vienu mēnesi no iesnieguma saņemšanas datuma. Ja mēneša laikā no VID netiks saņemta informācija par personas atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā, tad pieņems lēmumu par atteikumu piešķirt vecāku pabalstu.
Dokumenti, kas ir jāiesniedz:
· jāuzrāda pase;
· jāiesniedz iesniegums;
· bērna dzimšanas apliecība (ar personas kodu).

Ja persona vēlēsies lēmumu par pabalsta aprēķinu saņemt elektroniski, tad, iesniegumā par pabalsta piešķiršanu būs rakstiski (brīvā formā) jānorāda, ka vēlas lēmumu saņemt uz norādīto e-pastu.


Sniegtajai informācijai ir tikai informatīvs raksturs! Precīzu aprēķinu veiks un konkrētu atbildi varēs sniegt Jūsu deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļa pēc visu dokumentu saņemšanas, pieprasot pabalstu, un uz nodaļas datu bāzē esošās informācijas pamata, pamatojoties uz spēkā esošu likumdošanu.

Nodaļu adreses un darba laiki - http://www.vsaa.lv/vsaa/content/?lng=lv&cat=727


Ar cieņu -
VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore
Kristīne Kovaļova
e-pasts: konsultacijas@vsaa.lv

27. Oct 2010, 22:41

po novomu zakonu esli ne rabotaesh to budesh polu4atj 80 procentov ot srednej zarplati za god, potolok 11,50 ls v denj. A esli rabotaesh, to polu4atj ne budesh.

27. Oct 2010, 20:22

нужно находится в декретном отпуске

27. Oct 2010, 20:22

а работающим родителям ничего, если получаешь зарплату, пособие не выплачивается. Нужно обязательно не находится в трудовых отношениях

27. Oct 2010, 20:13

у меня вопрос-
а работающим родителям тоже 50 лат до года?

27. Oct 2010, 18:31

Ja li4no vsegda bila patriotom, a zrja. Vsega govorila, nado zhe nalogi platitj, nado davatj gosudarstvu, 4tobi polu4atj ot nego, a okazalosj 4to eto vse zrja. Pora idti na barrikadi, a kakoj eshe vihod s nashim pravitelstvom?! Vihoda u nas net. Platish nalogi polu4aesh malo, ne platish polu4aesh malo, v 4em smisl? Kormitj 4inovnikov? Da, vtoroj vihod uezhatj iz strani, bolshe ni4ego ja ne vizhu v etoj strane. Ili zhitj i kormitj verhushku i samim stradatj, ili ostavitj ih odnih v strane, pustj sami sebja kormat......

27. Oct 2010, 16:56

тоже мало. Но нужно бороться

27. Oct 2010, 16:54

184 euro-kindrergeld

27. Oct 2010, 16:53

первый год жизни 50 лат это так много, и за квартиру хватит заплатить, и ребёнка накормить, пусть чиновники покажут пример, как бы в 50 лат вложится и чтобы хватило на элементарные вещи, а то люди глупые, не знают (((((

27. Oct 2010, 16:51

ну не думаю что там живут за 50 лат в месяц ? а у нас именно стока будет получать мамочка, если она не работала, хорошо если папа работает, а если нет ????????

27. Oct 2010, 16:44

Ja v Germanii,i ta mama.kotoraja uspela roditj v etom godu i do rodov ne rabotala,ewe budet polucatj po uxodu za maliwom,a so sledujuwego goda eti dengi ubrali,budut tolko detskoe posobie.Tak wto,ne tolko v Latvii mamocki stradajut.

27. Oct 2010, 16:44

я тоже не понимаю, почему все молчат, когда поменяется мышление и люди все вместе начнут отстаивать свои права.
И тогда когда был погром, просили людей присылать кадры с лицами людей, которые это делать, многие же отозвались, жаль что на призыв стукачества, порой отзывается больше, чем на отстаивание своих законных прав, положенных конституцией. Пока не поменяется мышление у народа, в Латвии всё будет хуже и хуже, а люди также будут дружно молчать, ну где-то делясь между собой как всё плохо, но ничего не делая, чтобы эту ситуацию изменить.

27. Oct 2010, 16:28

и если бы и в других странах молчали, там было тоже болото, просто в других странах не станут люди терпеть что в Латвии терпят.

27. Oct 2010, 16:23

И что они сняли запреты на доплаты себе, люди тоже молчат, что себе компенсацию отгрохают, что в сейм не попали, тоже молчат, что всё урезают, тоже молчат, наше государство делает только то, что разрешает сам народ, а зачем ему с народом спорить, они же сами не против, поэтому можно себе хапать и хапать побольше, никаких протестов и митингов по этому поводу не видно, значит народ оказывает поддержку, а что дома там что-то за чаем или кофе недовольства друг другу говорят, да это так, повод для разговора.

27. Oct 2010, 16:18

я думаю пока люди будут молчать будет всё хуже и хуже, молчание знак согласия. И думать всё решено тоже не правильно, нужно бороться. Посмотрите как ведут себя чиновники, любое урезания пытаются оспорить, и о конституционном суде не забывают.
А вообще чиновники ведут себя правильно, пока люди молчат, с ними можно делать всё что угодно, позиция всё решено, это радость для нашего сейма. А ещё можно и русских с латышами пробывать поссорить, хотя плохо живётся и тем и другим, зато люди и в политику не станут лезть, а ещё можно поссорить детей и стариков, и тд, государство делает всё, чтобы люди не лезли в политику, а думали что всё и так решено или что бы люди занимались разборками между собой. А если люди глупые и не понимают, что это всего лишь грамотный политических ход, так им и надо.

27. Oct 2010, 00:20

ne4ego ne podelatj 😥 takoe vot u nas gosudarstvo,vot tak oni zabotjatsja o nas... ja uezatj sobirajusj s LV...

26. Oct 2010, 23:02

Po4emu nikto ne boretsja s tem, 4to nam, 4estnim nalogoplatilshikam, snizhajut i roditelskie posobija i posobija po materinstvu i.t.d.? Za 4to? Ja v ozhidanii malisha.... PO4emu ja dolzhna nervni4atj, perezhivatj, dumatj kak vizhitj v LV, esli ja 4estno pla4u nalogi uzhe 12 let v etoj strane? 4to delatj?